Ultras is not Huligans

10 04 2008

Pornind de la postul lui Arhi am facut acest post, nu ca el ar fi pomenit ceva de ultras sau hooligan. Multi nu fac nici o diferenta intre fenomanul ultras si vestitii hooligans. Violenta de pe stadioane are la baza gruparile de huligans. Multi am vazut ce deprimanta poate fi imagine unui stadion fara suporteri in timpul unui meci de fotbal. Foarte putina lume cunoaste faptul ca exista mari diferente intre “hooligan” si “ultra”. Trebuie spus insa ca acesti doi termeni pot coexista, transformandu-se in “hooltras”.

Ce inseamna a fi “ultra”?
In Romania, fenomenul “ultra” a luat nastere imediat dupa Revolutie, insa dezvoltarea a inceput abia in anii 1995-1996. Primele grupari au luat nastere in galeriile cluburilor Steaua, Dinamo, Poli Timisoara, Universitatea Craiova si, mai tarziu, Rapid. Chiar daca mai toti se considerau ultrasi, probabil si din cauza ca aceste grupari se inspirau din coregrafiile suporterilor italieni, unele “realizari”, cum ar fi furtul steagurilor sau al fularelor, apartin fenomenului “hooligan”, care s-a dezvoltat in Marea Britanie. Ultrasii incearca sa mute spectacolul in tribune. Nu prin violente, ci prin apelarea la coregrafii, care pot contine bannere, steaguri, fumigene sau torte. Acest lucru exclude insa o confruntare cu adversarii, acesti suporteri incurajandu-si intr-un mod original echipa.

Ce inseamna a fi “hooligan”?
Spre deosebire de ultrasi, gruparile “hooligan” considera ca singurul mod prin care iti poti demonstra superioritatea fata de adversar este sa fii mai puternic fizic decat el.Diferentele apar si la nivelul vestimentatiei. “Hooligans” renunta la orice fel de insemne ale propriului club in timpul meciurilor, folosesc steaguri de mici dimensiuni inscriptionate cu numele echipei, si nu cu insemnele unei grupari.Pentru aceste grupari, confruntarea violenta cu suporterii adversi este nelipsita. Totusi, o lupta pe strada, cunoscuta sub numele de fair-fight, nu poate avea loc decat daca se indeplinesc anumite conditii, cum ar fi: cele doua grupari care se infrunta trebuie sa aiba un numar aproximativ egal de persoane si lipsa armelor (combatantii folosindu-se doar de pumni si picioare).

Arhi zice ca numai la romani sunt asemenea specimene pe cand la englezi suporterii canta fericiti din minutul 1 pana in minutul 90 chiar daca iau bataie. Nu e adevarat pana la un anumit punct . Chiar englezii au fost „inventatorii” huliganismului neintrecandui nimeni pana in anii `80, cand legile dure ale Angliei au dus la diminuarea huliganismului. Acum se pare ca englezii sunt unii din cei mai civilizati suporteri. Hooligans au fost prezenti si sunt prezenti si in alte tari superioare noua : Germania, Olanda, Grecia. Ultra gaseste teren propice pentru dezvolatare in : Franta, Spania, Yugoslavia si Italia.

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

10 04 2008
spooky

Arhi :)) da ce spun … numai increzuti astea ai mari :)) mai dai in cucu meu :))

10 04 2008
Andrei Hutanu

Tema e abordata prea general, folosesti prea des cuvintele din titlu si le scrii diferit. Dar apreciez ca scrii. Foarte important. Succes in continuare, o sa iti aduci aminte cu placere peste ceva timp cum ai inceput

11 04 2008
Ionut Puiu

In primul rand scuze de off-topic.

Voiam sa intreb daca sunteti interesat de un schimb de bannere cu http://www.cablu.tv (cca 1000 vizite pe zi / 9000 de afisari). Astept raspuns pe mail contact[at]cablu.tv

Puteti sterge comentariul dupa ce il cititi dar nu stiam unde sa il las.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: